" Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ"
Έργο ηρωικό και πατριωτικό


ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:

Τις μέρες του αγώνα, ένα παλικάρι που ο βεζίρης τον ονομάζει ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ έχει δημιουργήσει προβλήματα στα σχέδια των Τούρκων.

Ο γιος του βεζίρη, όταν μαθαίνει ότι η αδερφή του έχει ερωτευθεί αυτό το παλικάρι, αναλαμβάνει να εφαρμόσει ένα σχέδιο για να συλλάβει τον Βασιλιά των Βουνών. Χρησιμοποιώντας τον Καραγκιόζη, σαν ακόλουθό του, πιστεύει ότι θα μάθει τα λημέρια του αρχικαπετάνιου για να τον βάλει στο χέρι. Ο Καραγκιόζης θέλοντας να τον παραπλανήσει, του υπόσχεται να του παραδώσει ο ίδιος τον Βασιλιά των βουνών, και τον ταλαιπωρεί δείχνοντάς του αντίθετη κατεύθυνση.

Πανικόβλητη η κόρη του βεζίρη ψάχνει να βρει τρόπο να ειδοποιήσει τον αγαπημένο της, πράγμα που πονηρεύει τον πατέρα της και βεζίρη που γίνεται έξω φρενών όταν ανακαλύπτει τις σχέσεις της κόρης του με τον βασιλιά των βουνών.

Έτσι του στήνει μια παγίδα υποσχόμενός του ανακωχή, ακόμη και γάμο με την κόρη του, αρκεί να πάει μόνος στο σαράι να του μιλήσει. Η παγίδα πιάνει, και ο Βασιλιάς των Βουνών πέφτει στα χέρια των Τούρκων. Τα παλικάρια όμως του καπετάνιου έρχονται στο σαράι και ύστερα από μεγάλη μάχη ελευθερώνουν τον Βασιλιά των Βουνών.