"Ο Καραγκιόζης προφήτης"

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:

Σε μια μικρή τουρκοκρατούμενη πόλη ο νεαρός πασάς, που αντικατέστησε τον πατέρα του που πέθανε, έκανε αλλαγές στο προσωπικό του σαραγιού, απολύοντας χωρίς αποζημίωση το παλιό προσωπικό, άλλαξε τους προμηθευτές χωρίς να εξοφλήσει τους προηγούμενους. Αυτό έφερε αναστάτωση και προκάλεσε δυσμενή σχόλια ανάμεσα στους πολίτες, χριστιανούς και μουσουλμάνους, για τον τρόπο που διοικεί.

Ο Χατζηαβάτης, μετέφερε στον νεαρό και άπειρο Πασά αυτά τα σχόλια και εκείνος πείθετε να διορθώσει αυτό του το λάθος, βγάζοντας ανακοίνωση μέσω του τελάλη, ότι "όποιος έχει να λαβαίνει χρήματα από τον θανόντα Ζαρκαζίν πασά, να έρχεται να τα λαβαίνει από τον υιό του Μουχτάρ πασά". Έβαλε όμως και μια ρήτρα για όποιον θα εκμεταλλευόταν το διάταγμα και να ζητήσει χρήματα χωρίς να είχε εργαστεί. "η ποινή του θα είναι η αγχόνη.

Άρχισαν να έρχονται οι διάφοροι αδικημένοι και άρχισαν να πληρώνονται παίρνοντας μάλιστα και γενναία αποζημίωση για την καθυστέρηση. Ο Καραγκιόζης, ενώ δεν είχε εργαστεί στον συχωρεμένο τον Πασά, το θεώρησε ευκαιρία να πάει κι αυτός να πληρωθεί βάζοντας μάλιστα και άνθρωπο που πήγαινε να πληρωθεί, να τον πληροφορήσει αν στο σαράι κοιτάζουν καταστάσεις προσωπικού, πριν πληρώσουν τον δικαιούχο. Οι πληροφορίες όμως είναι λανθασμένες και έτσι ο Καραγκιόζης νομίζοντας ότι πληρώνουν χωρίς να ελέγξουν τίποτα πάει σαν πρώην εργαζόμενος να πληρωθεί παίρνοντας μαζί του και το Διονύσιο