Η Ορφανή της Χίου

"Η ΟΡΦΑΝΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ"
Έργο ηρωικό και πατριωτικό


ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:

Είναι μια άγραφη σελίδα από την ιστορία του ελληνικού έθνους.

Ο Γέρο-Χατζής, καραβοκύρης στην περίοδο της επανάστασης του '21, ελευθερώνει από τα χαρέμια του σουλτάνου την κόρη του φίλου του Καπετάν Λογοθέτη, που έδωσε τη ζωή του στον αγώνα. Ο καραγκιόζης αναλαμβάνει να φυγαδέψει την ορφανή, κρύβοντάς την στην καλύβα του, ενώ σχεδιάζει να την παντρέψει με τον Διονύσιο πού έχει αγγλική υπηκοότητα ώστε να πάψουν οι τούρκοι να κυνηγούν την κοπέλα.

Ο Πασάς της περιοχής, θέλοντας να βάλει την κοπέλα στο δικό του χαρέμι, δολοφονεί τον Διονύσιο, και ενοχοποιεί τον Καραγκιόζη.

Ο Καπετάν Στράτος που έχει σώσει παλιότερα τη ζωή του πασά, και που του έχει ζητήσει να πάψει να κυνηγάει την ορφανή της Χίου, μαθαίνοντας τον θάνατο του Διονύσιου και πιστεύοντας πως ο Καραγκιόζης είναι ο φονιάς, αποφασίζει να τον θανατώσει πάνω στο μνήμα του Διονύσιου. Η σκηνή αυτή γίνεται ζωντανή και λέγεται "ΑΠΟΘΕΩΣΗ" όπου την ώρα που ο καπετάνιος σηκώνει το σπαθί να αποκεφαλίσει τον Καραγκιόζη, βγαίνει από το μνήμα το πνεύμα του Διονύσιου και υποδεικνύει τους πραγματικούς δολοφόνους.