"Ο Καραγκιόζης και οι αρχαιοκάπηλοι"


Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:

Το Σεράι εγκαταλείπεται από τους ενοίκους του. Πιστεύουν ότι αυτό έχει στοιχειώσει, αφού αόρατοι αντίπαλοι και φωνές από το υπερπέραν, ανάγκασαν τον Πασά και το επιτελείο του να κατασκηνώσει στο ύπαιθρο.

Οι άνθρωποι της ασφάλειας του σαραγιού παραιτήθηκαν ομαδικά αφού πιστεύουν πως δεν μπορούν να τα βάλουν με …. φαντάσματα και ο Πασάς αναζητάει ένα θαρραλέο άνθρωπο να αναλάβει αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας, να διαλευκάνει το μυστήριο και να εκδιώξει ή να εξορκίσει τα φαντάσματα. Ο Χατζηαβάτης του συστήνει τον … Καραγκιόζη, αφού το θάρρος και η ευστροφία του μπορεί να φέρουν αποτελέσματα. Ο Καραγκιόζης προσπαθεί να στήσει την μυστική υπηρεσία ψάχνοντας για στελέχη μέσα από την παρέα του. Κανείς τους όμως δεν αντιστέκεται στον φόβο της ύπαρξης φαντασμάτων.

Έτσι ο Καραγκιόζης μένει μόνος του με τα παιδιά του να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Αποτυχία έχουν και οι εξορκισμοί που επιχειρούνται. Τα "φαντάσματα" όμως κάνουν το τραγικό λάθος να συνομιλήσουν μεταξύ τους και να ακούσει την συνομιλία αυτή ένας από τους γιους του Καραγκιόζη. Έτσι αποκαλύπτεται ότι τα φαντάσματα δεν είναι τίποτε άλλο παρά αρχαιοκάπηλοι, που θέλουν να μεταφέρουν τα Ελληνικά γλυπτά που είχε συγκεντρώσει ο Πασάς στο σαράι και να τα πουλήσουν στο εξωτερικό. Έτσι ο Καραγκιόζης ειδοποιεί τον Μπαρμπαγιώργο με την Ελληνική σημαία και τραγουδώντας τον Εθνικό ύμνο εισβάλουν στο σαράι συλλαμβάνουν τους αρχαιοκάπηλους και μεταφέρουν τις αρχαιότητες από το σαράι στην καλύβα, για τα τοποθετήσουν εκεί που και πρωτύτερα ήταν Στην Ακρόπολη. Κι έτσι το πανανθρώπινο πολιτιστικό μνημείο, να υποδεχτεί πλήρες τους επισκέπτες στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.