Πάνος Καπετανίδης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


 Ο  Πάνος  Καπετανίδης  γεννήθηκε  το  1958  στο Κερατσίνι.  Σπούδασε θέατρο. Είναι απόφοιτος Ανώτερης σχολής Δραματικής Τέχνης).

Στο  χώρο  της  Τοπικής αυτοδιοίκησης  συνεισέφερε σαν   Γραμματέας του  Συνοικιακού Συμβουλίου Ταμπουρίων του Δήμου Κερατσινίου, ενώ ήταν   υποψήφιος ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ   ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ  στο ίδιο Δήμο συμμετέχοντας  στα ψηφοδέλτιο  των Δήμαρχων ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ και Γιώργου Χάσκα.
Από το 1995 έως 1998, συμμετέχει ως Γραμματέας, του Δ.Σ. στην Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Αναψυχής Κερατσινίου (Δ.Ε.Π.Α.Κ.).

Από  το  1988  μέχρι  το 1993  γράφει  την  σατυρική  στήλη        "Καραγκιοζάκια  για  μεγάλους", στην τοπική  εφημερίδα  του Κερατσινίου "Δημοτικά νέα"  και  στο  περιοδικό "Κερατσίνι", σατιρίζοντας  τη  σύγχρονη επικαιρότητα μέσα από πρόσωπα του Καραγκιόζη.

Το 1996, ’97 και ’98 δίδαξε παιδιά του δημοτικού σχολείου την τέχνη του Καραγκιόζη, σε σχετικό πρόγραμμα του Π.Κ. Δήμου Βύρωνα.

Από 9 χρονών έμαθε την Τέχνη του Καραγκιόζη, κοντά στον μεγάλο καραγκιοζοπαίκτη «ΒΑΓΓΟ», που τον έφερνε ένα λούνα παρκ στην Πλατεία Κύπρου στο Κερατσίνι. Αργότερα τον ακολούθησε ως βοηθός και στα θέατρα του στο Αιγάλεω «Παράδεισος», «Ιππόκαμπος» (Πειραϊκή) και «Βοτσαλάκια» (Καστέλα) του Πειραιά, καθώς και σε περιοδείες και παραστάσεις σε διεθνή φεστιβάλ και κινηματοθέατρα.

Από το 1976 μέχρι το 1984 ασχολήθηκε με το θέατρο (ιδρυτικό μέλος  της  θεατρικής  εταιρίας "Λαϊκό Θέατρο Πειραιά" με  έδρα  το Κερατσίνι) όπου  ερμήνευσε ρόλους από έργα κλασσικού  ρεπερτορίου και  έλληνες  συγγραφείς. Το ίδιο διάστημα  ασχολήθηκε και  με  το  παιδικό Θέατρο.

Το  1985, με την το «ΓΑΜΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ» που ανεβάζει στο Θέατρο  Λυκαβηττού, (ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΑΘΗΝΩΝ) δείχνει  το  μεγάλο  του ταλέντο στο  Θέατρο Σκιών. Η παράσταση αυτή παρουσιάστηκε    και  στην Κρήτη,  στην βδομάδα «Γιάννη   Μαρκόπουλου» όπου τα μουσικά μέρη έπαιξε  25μελής ορχήστρα υπό   την  διεύθυνση  του   συνθέτη, ενώ στο Καυτατζόγλειο   Στάδιο   Θεσσαλονίκης,  για   πρώτη   φορά παρακολουθούν  παράσταση Καραγκιόζη 30.000 θεατές μαζί. Ο «γάμος του Καραγκιόζη» επαναλήφθηκε  το  1987 στην Καλλιθέα και το 1992 στο  "ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ"  στον Πολιτιστικό Αύγουστο.

Το 1991 (5 Οκτωβρίου) συμμετέχει στην τελετή λήξης του τελευταίου (31ου) Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με Πρόεδρο τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο και παρουσιαστή τον Λάκη Λαζόπουλο.
Το  1989 παίζει στην ομογένεια σε  10  πόλεις του Καναδά, ενώ το 1990 επισκέπτεται το Βέλγιο την Γερμανία και την Ολλανδία, όπου δίνει δέκα παραστάσεις.

Στα δύο του εμφανίσεις (1994 και 1995) στην ΠΡΟΥΣΑ της ΤΟΥΡΚΙΑΣ υπερασπίστηκε στο εκεί διεθνές φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών, τον Ελληνικό Καραγκιόζη.

Στην    τηλεόραση διατέλεσε   παραγωγός   των    εκπομπών της ΕΤ-2 «ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ» (1989 -‘90) και Διευθυντής παραγωγής της εκπομπής «ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΙ ΛΑΛΑΕΙ» 1994- ‘95.

Το 1993 διατελεί Διευθυντής και εκπαιδευτής  προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης, επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή ένωση, πάνω στο Θέατρο Σκιών για άνεργους νέους (ΕΚΤ 93) που οργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής, με φορέα υλοποίησης το Π.Σ.Θ. Σκιών.

Στο  χώρο  της  Τοπικής αυτοδιοίκησης  συνεισέφερε σαν   Γραμματέας του  Συνοικιακού Συμβουλίου Ταμπουρίων του Δήμου Κερατσινίου, ενώ ήταν  υποψήφιος ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ   ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ  στο ίδιο Δήμο συμμετέχοντας  στα ψηφοδέλτιο  των Δήμαρχων ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ και Γιώργου Χάσκα.

Από το 1995 έως 1998, συμμετέχει ως Γραμματέας, του Δ.Σ. στην Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Αναψυχής Κερατσινίου (Δ.Ε.Π.Α.Κ.).

Από  το  1988  μέχρι  το 1993  γράφει  την  σατυρική  στήλη        "Καραγκιοζάκια  για  μεγάλους", στην τοπική  εφημερίδα  του Κερατσινίου "Δημοτικά νέα"  και  στο  περιοδικό "Κερατσίνι", σατιρίζοντας  τη  σύγχρονη επικαιρότητα μέσα από πρόσωπα του Καραγκιόζη.

Το 1996, ’97 και ’98 δίδαξε παιδιά του δημοτικού σχολείου την τέχνη του Καραγκιόζη, σε σχετικό πρόγραμμα του Π.Κ. Δήμου Βύρωνα.

Επίσης 2012 & 2013 στο «Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας-Άξονας Προτεραιότητας 2», Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ταύρου, όπου τα παιδιά της Ε τάξης φτιάχνουν φιγούρες, σκηνικά και παίζουν με την διδασκαλία του δύο παραδοσιακά έργα.

Στο Θέατρο Σκιών δικά του έργα: «Το Μαγικό μπουκάλι» και το «Μολυσμένο δέντρο» και «Λατέρνα φτώχια και παράδοση»

Το  1992  ιδρύει  με  συνεργάτες του  την  μη  κερδοσκοπική  εταιρία "Θέατρο των Σκιών", ενώ εγκαινιάζει στον κυβερνοχώρο την πρώτη πλήρη ιστοσελίδα για τον Ελληνικό Καραγκιόζη (www.karagkiozis.com)

Έχει συμμετοχή σε  Διεθνή φεστιβάλ: 1ο & 2ο Προύσας (Τουρκία),  στην Αθήνα: «7ο και 8ο  κούκλας και σκιών», στο  1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών Πάτρας, στα 2α, 6α και 15α Σπαθάρεια Μουσείου Αμαρουσίου, και στο 1ο Λάρνακας (Κύπρος)

Από τον χειμώνα του 2001 έως 2003 πραγματοποιεί για τρεις σεζόν παραστάσεις σε μία από τις 20 αίθουσες στο VILLAGE PARK Ρέντη, κάθε Κυριακή.

Μόνιμες σκηνές έστησε: Χειμώνα: Αθήνα:  στο Θέατρο «ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ», & Σινέ «Φιλίππ»,  στον Πειραιά: Θέατρο ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ. Καλοκαίρι: «ΠΑΝΟραμα» στο Πευκί Ευβοίας «ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ» στην Καστέλα του Πειραιά.

Από τον χειμώνα του 2001 μέχρι το 2003 πραγματοποιεί παραστάσεις στο VILLAGE PARK Ρέντη, κάθε Κυριακή Πρωί.

Από  το 2002 ΜΈΧΡΙ ΤΟ 2015 παίζει κάθε καλοκαίρι στο θεατράκι του «Πάρκου Α. Παπανδρέου» στο Κερατσίνι.

Από 26 μέχρι 30 Απριλίου 2006 προσκαλεσμένος από το Πανεπιστήμιο Gazy της Άγκυρας - τμήμα τουρκικής λαογραφίας, συμμετέχει προτείνοντας λύσεις στον προβληματισμό για την σωτηρία του Τούρκικου Καραγκιόζη, ενώ αποθεώνεται από τους Τούρκους συναδέλφους του και επιστήμονες στην κλασσική παράσταση «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι»

Από το 2002 Είναι μέλος της «Επιτροπής Απονομής Τιμητικών Συντάξεων» του Υπουργείου Πολιτισμού.

Από  το  1986 μέχρι τον Νοέμβρη 2021 εκλέγεται για 31 χρόνια Πρόεδρος  του  «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ» όπου προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες για το μέλλον του Ελληνικού Καραγκιόζη, την αναβίωσή, το ξαναζωντάνεμα και την αξιοπρέπεια του επαγγέλματος του Καραγκιοζοπαίχτη.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Νοέμβρης 2021